Pravi recept za vazdušaste FRANCUSKE KROASANE: Napravite savršeno pecivo
Umetnost laminiranja testa zahteva praksu i strpljenje, ali kada je usavršite, nagrada je slatka. Ovaj recept je zaista trud ljubavi koji pravi savršeno vazdušasta i slojevita peciva. Recept jeste komplikovan, ali praksom ćete naučiti kako da pravite francuske kroasane kao od šale.
Sastojci:
- 1 ¼ šolje punomasnog mleka, oko 27°C
- 1 šolja vode 27°C
- 5 ¾ šolje hlebnog brašna
- ½ šolje granuliranog šećera
- 1 kašika košer soli
- 1 kašika instant kvasca
- ¼ kašičice dijastatskog slada
- 1 ½ kašike neslanog putera, narezane na kocke i omekšane
- ključala voda
- 1 veliko jaje, umućeno
- 2 šolje neslanog putera 453 g (za blok putera)
Priprema:
Napravite testo: U velikoj posudi pomešajte mleko i vodu. Dodajte brašno, šećer, so, kvasac, slad i puter i rukama mešajte dok testo ne bude izgledalo kao čupava masa, a zatim sjedinite u grubu kuglu (ne želimo da ovde razvijamo gluten, samo želimo da hidratizujemo brašno i napravite jedinstveno testo). Pokrijte činiju plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite testo da odstoji na sobnoj temperaturi dok ne poraste na 1½ puta od svoje prvobitne veličine i ima blago nabujalu teksturu, oko 1 sat u zavisnosti od temperature u vašoj kuhinji.
Izbušite testo, a zatim okrenite testo iz posude na veliki komad plastične folije. Nežno pritisnite testo u grubi kvadrat od 10cm otrpilike. Umotajte testo u plastičnu foliju, a zatim ostavite u frižideru najmanje 3 sata, najbolje preko noći.
Napravite blok od putera: Postavite list pergament papira veličine 12 k 15 inča (30 k 38 cm) na radnu površinu sa dužom stranom koja vam je najbliža. Narežite puter po dužini na komade debljine ¼ inča (6 mm), a zatim ih poređajte u jednom sloju kao pločice u sredini pergamenta. Presavijte ivice pergamenta da obložite puter, a zatim okrenite paket tako da šav bude okrenut nadole. Ostavite paket putera na sobnoj temperaturi dok ne postane savitljiv, ali ne i mastan, oko 30 minuta u zavisnosti od temperature u vašoj kuhinji.
Prevucite oklagijom preko paketa da se maslac rasporedi u ravnomernom sloju sve do ivica i uglova bez razmaka između pločica. Stavite paket putera u frižider da se ohladi dok ne bude spreman za upotrebu.
Laminirajte testo: Izvadite blok putera iz frižidera i ostavite da omekša na sobnoj temperaturi dok se ne savije, ali i dalje ohladi, 10-20 minuta u zavisnosti od temperature u vašoj kuhinji (puter i testo treba da budu približno iste temperature i iste teksture kada ih držite u rukama).
Čistu površinu lagano pospite brašnom i stavite rashlađeno testo na vrh. Lagano pospite vrh testa brašnom, a zatim ga razvaljajte u pravougaonik oko 50 cm sa 15 cm, otprilike 2,54 cm širi i dvostruko duži od bloka putera. Okrenite testo tako da vam kratka strana bude najbliža.
Otvorite paket putera i okrenite pergament da stavite puter na dno pravougaonika testa, sa oko 1,24 cm testa izloženim oko stranica i dna bloka putera. Nežno ogulite pergament papir od putera i bacite.
Preklopite gornju polovinu testa preko putera, nežno rastežući tako da ivica testa dođe do otvorenih ivica ispod putera. Dlanom nežno pritisnite bočne i donje ivice testa zajedno da zatvorite paket i zatvorite puter. Okrenite testo za 90°; trebalo bi da izgleda kao zatvorena knjiga sa levom ivicom na strani „kičme“, a desnom ivicom na strani „stranice“. Koristite oklagiju da čvrsto (ali ne agresivno) pritisnete testo, stvarajući udubljenja koja pomažu da se puter širi između slojeva. Koristite nazubljeni nož da isečete sredinu kičme da biste otkrili puter i oslobodili napetost od savijanja testa. Ponovo okrenite testo za 90° tako da vam podeljena „kičma“ bude najbliža. Lagano počnite da kotrljate testo od sebe, razvlačeći ga vertikalno i često pomerajući testo kako biste sprečili lepljenje, dok ne bude dugačko oko 30 cm, a zatim nastavite dok testo ne bude debljine oko 6 m); dimenzije testa treba da budu oko 60 cm x 30 cm.
Preklopite donju trećinu testa nagore, a gornju trećinu nadole, slično kao da savijate slovo. Uverite se da se svi uglovi testa spoje kako biste napravili ujednačen blok. (Ako vam se čini da je testo postalo previše elastično i da se vraća kada pokušate da ga razvaljate, ili ako vam se čini da su testo i puter previše topli i da bi puter mogao da počne da se topi i curi iz bloka, pokrijte paket plastičnom folijom i stavite u frižider dok se testo ne opusti i puter se malo ohladi, 10–20 minuta.) Pazeći da vam je otvor najbliži, ponovo razvaljajte testo. Koristite nazubljeni nož ili točak za pecivo po potrebi da odrežete oko 1,24 cm od ivica testa da biste napravili ravnomeran pravougaonik.
Okrenite testo za 90° tako da vam duga ivica bude najbliža. Preklopite leve dve trećine testa do centra testa. Zatim preklopite desnu trećinu testa ulevo tako da se ivice spoje. Nežno pritisnite dva kraja zajedno da napravite šav koji podseća na ofsetnu kičmu knjige. Presavijte levu stranu testa tako da stane na desnu ivicu testa (ovo se zove četvorostruko). Pokrijte testo plastičnom folijom i stavite u frižider da se gluten opusti, a puter ohladi, 30-40 minuta.
Oblikujte kroasane: 45 x 33 cm lim za pečenje sa pergament papirom.
Odmorno testo stavite na veoma malo pobrašnjenu površinu sa dugačkom ivicom koja vam je najbliža. Razvaljajte testo na oko 6 mm debljine, 60 cm) dužine i 30cm širine. Koristite nazubljeni nož ili točak za pecivo da odrežete 6 mm testa sa svih strana kako biste napravili čist pravougaonik sa ravnim ivicama.
Koristite lenjir da izmerite 7 cm udesno od gornjeg levog ugla. Koristite točak za pecivo da isecite od ove tačke do donjeg levog ugla da biste napravili trougao. Izmerite 7 cm udesno od donjeg levog ugla i isecite pravo nagore da biste napravili još jedan trougao. Nastavite da sečete ostatak testa; trebalo bi da imate ukupno 10-12 trouglova testa.
Koristite točak za pecivo ili nož za pečenje da isečete prorez na sredini osnove svakog trougla, a zatim čvrsto urolajte testo od osnove do vrha, bez pritiskanja previše. Stavite kroasane na pripremljen pleh sa vrhovima zataknutim ispod, ravnomerno raspoređujući u tepsije, 5–6 po plehu.
Sipajte kipuću vodu u 2 male činije. Stavite na svaki pleh, a zatim lagano pokrijte tepsije u potpunosti plastičnom folijom (ovo će stvoriti vlažno okruženje da se kroasani ispruže). Ostavite da se kroasani dignu dok testo ne bude mekano i podignuto i lagano se ljulja kada protresete tepsije, 2-3 sata.
Postavite rešetke rerne na gornju i donju trećinu rerne. Zagrejte rernu na 180°C. Stavite posudu sa ključalom vodom na dno rerne; ovo će pomoći da se stvori para dok se kroasani peku.
Premažite kroasane umućenim jajetom, pa stavite u rernu. Pecite, menjajući tepsije sa gornje na donje rešetke i rotirajući za 180° na pola, dok vrhovi ne postanu tamno zlatno braon, oko 30 minuta.
Prebacite kroasane na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade pre serviranja, oko 20 minuta.
Možda vas zanima
Polls
- Loading ...
Ovan
21.3 - 20.4
Neočekivani splet okolnosti zahtevaće vanredne mere. Zastoj u pregovorima iziskuje primenu kompromisnog rešenja. Sada nije vreme da istrajavate na svojim zamislima, pokušajte da se prilagodite novonastaloj situaciji.
Slobodne Ovnove očekuje početak veze sa osobom koju poznaju preko posla. Bićete vrlo zainteresovani. Moguć je povratak bivše ljubavi. To će vas staviti u nedoumicu.
Variranje pritiska. Sada se aktiviraju sve vaše slabe tačke, pa je važno da budete oprezni. Ništa ne prepuštajte slučaju i konsultujte lekara za sve nedoumice.
Bik
21.4 - 21.5
Zahvaljujući vašim mudrim poslovnim potezima, vaša finansijska situacija drastično će se popraviti. Jako dobro umete da procenite situaciju, znate kada je pravo vreme da započnete poslovne pregovore, ali i kako da ih na pravi način vodite.
Bikovi koji su u braku mogu imati problem sa partnerom. Konfrontacija različitih stavova je neizbežna. Kako ne bi došlodo žešćih svađa, pokušajte da nađete meru u svojim stavovima.To može donekle smiriti situaciju.
Na polju zdravlja vas očekuju manji problemi sa probavom, stomak vam je osetljiv i moguće je da vam neće prijati baš sva hrana.
Blizanci
22.5 - 21.6
Jedan saradnik zadaje vam probleme u poslednje vreme. Imate lažne prijatelje koji su spremni da podriju vašu poziciju kod nadređenih. Sami ste toga svesni, ali za sada nemate priliku da reagujete. Ipak, kada za to dođe vreme, umećete da iskoristite svoje prednosti.
Posebno ljubavno namagnetisanje između vas i osobe koja nije slobodna predstavlja glavni izazov. Prosto se u vazduhu oseća privlačnost. Rado ćete se upustiti u tu avanturu, ali da li je to zadovoljavajuće za vas?!
Vreme je da više mislite na sebe i svoje zdravlje.
Rak
22.6 - 22.7
Ukoliko imate privatni biznis, pred vama je veliki napredak. Oprez s novim saradnicima, moguć je konflikt. Prećutite i kada biste rado odgovorili. Možda ima je potrebno vreme da se uklope.
Uživate naklonost planeta, pa ćete imati veoma buran i uzbudljiv period na ljubavnom planu. To će vam neobično prijati, željni ste dešavanja i promena. Ako ste zauzeti, očekujte burnu, strasnu vezu, sa dosta sukoba, bar dok se ne naviknete jedno na drugo.
Na polju zdravlja su mogući problemi sa disajnim putevima, sinusima, plućima, moguća je prehlada, grip.
Lav
23.7 - 22.8
Sadašnji aspekti mogu vam doneti konflikt interesa na poslu, kao i neočekivane prepreke u okviru poslovne komunikacije. Nemojte nametati svoje stavove onima koji se ne slažu sa vašim stavovima. Nekada ne trpite suprostavljanje.
Nalazite se pred izazovom da započnete tajnu vezu sa osobom koja nije slobodna. Sada vam ne treba ozbiljan odnos, već avantura. Uživaćete u njoj, morate prigrabiti svu lepotu ovog odnosa.
Kada je u pitanju zdravlje, tokom ove faze možete da budete skloni gojenju, pa je važno da povedete računa o ishrani.
Devica
23.8 - 22.9
Device koje planiraju da putuju i rade u inostranstvu čeka veliki uspeh i potpisivanje ugovora. Ipak, budite oprezni kada to činite. Moguć je previd, zbog kojeg kasnije trpite.
Stvari se konačno odvijaju u skladu sa vašim željama. Dolazi do sve većeg zbližavanja između vas i partnera. Počinjete zajedno da planirate.
Podsvesni strahovi. Mogući su i problemi sa grlom, upalama i infekcijama koje zahvataju grlo. Savetujte se sa lekarom, moguća je preporuka za uzimanje antibiotika, ali je možda bolje da pribegnete tolim napicima, septoletama.
Vaga
23.10 - 23.10
Ukoliko se bavite kreativnim poslom i komunikacijama, uspeh vam je zagarantovan. Umete da prikažete projekte i poslove na najbolji način, pa partneri uvek sagledaju onu pozitivniju stranu ugovora. Aspekti su vam naklonjeni, očekujte potpisivanje dugoročnog, sjajnog ugovora, koji će vas malo izvući iz finansijskih problema.
Nalazite se u iskušenju da pređete granicu prijateljstva jer već duže vreme osećate mnogo više od toga prema jednoj osobi. Vreme je da otvoreno porazgovarate i predočite joj šta zapravo osećate.
Imate probleme sa migrenom.
Škorpija
24.10 - 22.11
Ovaj dan donosi vam dobru komunikaciju sa poslovnim partnerima. Iskoristite odličnu poslovnu priliku. Umećete da je iskoristite na pravi način. Sledi finansijski uspeh.
Danas možete da upoznate svoju srodnu dušu preko prijatelja ili kolega sa posla. Već ste dugo sami i prija vam društvo pozitivne osobe. Vaš predlog za susret na jednom potpuno izolovanom mestu, biće prihvaćen sa oduševljenjem.
Očekuju vas problemi sa glavoboljom, nesvesticom, niskim pritiskom. Spremni ste za jednu detaljnu analizu, kako bi konačno rešili problem.
Strelac
23.11 - 21.12
Izuzetno ste zadovoljni svojom finansijskom situacijom. Danas vas očekuju uspešni pregovori, kao i razgovor sa nadređenima. Sada možete zahtevati određene beneficije, povlastice. Nikako ne propuštajte razgovor o povišici, jer je sada pravo vreme da reagujete. Kasnije vam se možda neće pružiti prilika.
Obnavljanje veze sa osobom iz prošlosti predstavlja dominantnu temu, moguća je dilema. Sada već znate u šta se upuštate!
Generalno ste malaksali, oslabljeni, mogući su i problemi zbog hroničnog umora. Proverite krvnu sliku.
Jarac
22.12 - 20.1
Nalazite se pred velikom odlukom, u pitanju je velika dilema između dve dobre opcije. Poslušajte svoju intuiciju. Privlače vas oba posla, ali se plašite da ne donesete pogrešnu odluku. Ukoliko ne znate šta da činite, posavetujte se sa starijom osobom koja ima više iskustva.
Jarčevi koji su u vezi, danas mogu doneti konačnu odluku o svojoj budućnosti i o svom budućem statusu. Nise baš sigurni, ali ste svesni da je vreme da se zadržite uz partnera.
Problemi sa nervnim sistemom su naglašeni, kao i sa cirkulacijom, nogama, stopalima, zglobovima, ali i sa srcem.
Vodolija
21.1 - 19.2
Preveliki broj obaveza danas može da vam zada ozbiljne probleme. Poštujte prioritete kako biste ispunili rok. Umete da se blokirate zbog tenzije, straha, da nećete na vreme završiti poslove. Obezbedite se tako što ćete jedan deo obaveza prepustiti drugom saradniku u koga imate poverenja.
Današnje iznenađenje sastoji se u prelasku granice prijateljstva sa osobom koju već duže vreme poznajete. Bićete zatečeni snagom emocija, ali ćete se pitati da li ste negde pogrešili, jer ako dođe do prekida, nema više ni prijateljstva.
Vrtoglavica.
Ribe
20.2 - 20.3
Ovaj dan donosi uspeh Ribama koje rade preko interneta i sarađuju sa inostranstvom. Potrudite se da precizno utvrdite uslove poslovanja da kasnije ne bi došlo do nesporazuma. Ne biste smeli ništa prepuštati slučaju, niti pristati na usmene dogovore i obećanja. neće biti ispunjena.
Između vas i partnera pojavilo se nepoverenje. Ne dopustite da se jaz među vama produbljuje. Ispravite situaciju na vreme.
Česta ukočenost vas prati kao i bolovi uleđima. Posavetujte se sa fizioterapeutom oko toga. Dobićete program vežbi koje ćete morati svakodnevno upražnjavati.