Oni koji su pili kafu imali su 21% manji rizik od razvoja hronične bolesti jetre i 20% manji rizik od masne jetre.
Zdravstvene prednosti bile su najizraženije kod ljudi koji su pili mljevenu kafu u odnosu na one koji su pili instant kafu. Ovo istraživanje predstavlja nove dokaze i doprinosi teoriji da kafa koristi zdravlju jetre.
Istraživači su procijenili zdravstvene podatke 495.585 osoba koje su praćene u prosjeku 10 godina. Od te skupine, 78% je konzumiralo mljevenu kafu s kofeinom, instant kafu ili kafu bez kofeina, a 22% nije konzumiralo kafu.
Tijekom studije zabilježeno je 3.600 slučajeva kronične bolesti jetre ili steatoze, nakupljanja masti u jetri. Takođe su zabilježena 184 slučaja hepatocelularnog karcinoma, karcinoma jetre.
Prema istraživačima, mljevena kafa sadrži najvišu razinu kahweola i cafestola – dva sastojka za koja se smatra da štite od bolesti jetre. Zdravstvene koristi smanjene su za četiri do pet šalica kave dnevno.
„Iako je također prikazan u prethodnim istraživanjima, čini se da je ovaj rad do danas najuvjerljiviji dokaz da je konzumacija kafe povezana sa smanjenjem smrtnosti jetre kod velike populacije“, rekao je dr. Joseph Lim, hepatolog sa Yale Medicine i profesor na Yale School of Medicine.